Az Európai Űrügynökség (European Space Agency, ESA) technológia transzfer hálózata egész Európában azon dolgozik, hogy az űrtechnológia fejlesztéseit más, nem űripari területeken, így a mindennapi életben is hasznosíthassuk.

Az ESA nemzetközi technológia transzfer programjának főbb elemei a következők:

  • szabadalommal védett űrtechnológiai fejlesztésekhez való hozzáférés biztosítása,
  • a 16 európai országban, köztük a már Magyarországon is működő hálózat üzemeltetése: űrtechnológiai információk, különleges anyagok, tudás- és szolgáltatás közvetítése és felhasználása ipari célra,
  • start-up cégek támogatása,
  • befektetési lehetőségek megteremtése.

A hazai technológia transzfer hálózat olyan szakértőkből áll, akik tudásukkal, kapcsolatrendszerükkel és szakértő csapatukkal segítik a nemzetközi tapasztalatcserét, emellett olyan új fejlesztéseket is felkutatnak, melyek során a cégek az űriparból átvett csúcstechnológiát alkalmazzák.

Hazánk csatlakozásával mi is részesévé válunk a legnagyobb európai űrtevékenységgel foglalkozó szervezet munkájának. A hálózat igyekszik elősegíteni a magyar vállalkozók nemzetközi piacra jutását, valamint hozzájárulni az ország gazdasági fejlődéséhez, üzleti eredményeik erősítéséhez, munkahelyteremtéshez és új vállalkozások elindításához.

Az ESA Technológiai Transzfer Iroda vezetője Tandi Zsuzsanna.

Bővebb információért kattintson IDE.