2017. március 7-én nyílvánossá vált az ESA magyarországi technológiai transzfer hálózatának első pályázata. Az ESA (European Space Agency) által közvetlenül működtetett pályázati rendszer kis- és középvállalkozások számára nyújt több mint 32.500 Euro vissza nem térítendő támogatást. A nyertes pályázatok a vissza nem térítendő támogatást a technológia transzfer megvalósítása közben felmerülő költségeik finanszírozására fordíthatják.

Tari Fruzsina, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban működő Magyar Űrkutatási Iroda vezetője a rendezvényen elmondta, több évtizedes űrkutatási és űripari fejlesztések után, annak eredményeként hazánk 2015-ben csatlakozott az ESA-hoz. Az új belépőknél nem elvárható, hogy rögtön csatlakozzanak a technológia transzfer hálózathoz, hiszen nem rendelkeznek más iparágba átültethető termékekkel. Magyarország azonban gazdag űrkutatási múltjának köszönhetően már most képes lehet ilyen irányban is növekedni. A már elérhető képességeket mi sem mutatja jobban, mint hogy hazánk csúcstechnológiai ágazatának szereplőit bemutató katalógust Magyar Űrkatalógus címmel nemrég adta ki a Minisztérium támogatásával a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat.

Tandi Zsuzsanna, az ESA magyarországi Technológiai Transzfer Irodájának vezetője bemutatta az ESA Technológia Transzfer hálózat működését és kihirdette a pályázati formában elérhető vissza nem térítendő pályázati támogatás rendszerét. A pályázati forrás, az űrtechnológia földi felhasználásához szükséges technológia átvétel bármely szakaszában lévő projektek megvalósításához nyújt pénzügyi segítséget.

A pályázatra elsősorban kis- és középvállalkozások jelentkezését várják, akik az átvett űrtechnológiát módosítva kívánnak innovative, piacképes terméket vagy szolgáltatást létrehozni bármely földi iparágban. A pályázat értékelése során Az értékelő bizottság külön figyelmet fordít azon pályázatokra, amelyek esetében a technológia átadó és átvevő cég között már kialakult együttműködés, amelyről az átvevő cég támogató levélben tájékoztatja az ESA értékélő bizottságát.

A pályázati forrás annak megnyitasától, vagyis 2017. március 7-től folyamatosan benyújtható. A projektek kiválasztására évente kétszer kerül sor, 2017. májusában és előre láthatólag októberben. Az első pályázati fordulóhoz a pályázatok leadási határideje 2017. május 12-e. A pályázattal kapcsolatos kérdéseket a honlapon található e-mail címre lehet küldeni: esa-info@wigner.mta.hu angol nyelven.