Hírek

2018-12-03
A LIGO és VIRGO kollaborációk négy további gravitációshullám-forrást találtak. Az egyik hullámforrás jelei még 5 milliárd évvel ezelőtt indultak útnak, akkor, amikor a Napunk is keletkezett. A legtávolabbi forrás, amit a gravitációshullám-detektorok korábban észlelni tudtak, csupán 2,9 milliárd fényévnyire volt.
2018-12-01
A molekulák belsejét, a kémiai és biológiai reakciókat tanulmányozhatják a kutatók eddig nem látott részletességgel annak az ígéretes kísérletnek a továbbfejlesztésével, amelyről a Nature Communications cikke beszámol.
2018-11-28
Újabb sikeres kísérleti időszakot tudhat maga mögött a német fúziós kísérleti berendezés, a Wendelstein 7-X. A minden eddiginél hosszabb plazma kisüléseket az MTA Wigner FK-ban fejlesztett videó diagnosztika rendszer és nyalábemissziós spektroszkópia is rögzítette.
2018-11-20
Először sikerült szimulálni a kagylóhéjak keletkezését magyar kutatóknak. Ezzel egyben először modelleztek a tudósok ilyen bonyolult biológiai szerkezeteket, így megnyílhat az út a még bonyolultabb biomineralizációs folyamatok megértéséhez.
2018-11-16
Magyarország 25 éve csatlakozott a CERN kísérleteihez. Bár egy évvel korábban, 1992 nyarán már papíron csatlakoztunk a CERN-hez, mint tagország, azonban a konkrét kísérletekhez, (így az OPAL, L3, ASACUSA és NA49 együttműködésekhez) a hosszas tárgyalások miatt csak közel egy évvel később tudtunk csatlakozni.