Hírek

2018-06-18
Bárki részt vehet a világűr kémlelésben azzal a kis eszközzel, amely a zsebében lapul! Bárki csatlakozhat ahhoz a hálózathoz, amelyet cseh, lengyel, magyar és szlovák kutatók hoztak létre, azért, hogy egy olyan világot átszövő kozmikus sugárzást detektáló hálózatot építsünk több ezer ember részvételével, amely egyaránt tartalmaz olyan "hivatalos" detektorokat, mint az Argentínában található 'Pierre Auger Observatory', és "amatőr" detektorokként felhasználható mobiltelefonokat.
2018-06-05
A New Scientist nemrég a gravitáció és a kvantumfizika kapcsolatát feszegető cikkel jelent meg, amelynek címe: "- THEORY OF NOT QUITE EVERYTHING - Making gravity a bit more quantum". A cikkben többször is idézik Diósi Lajost, az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont munkatársát.
2018-06-04
A Higgs-bozon közvetlenül kapcsolódik a legnehezebb kvarkhoz is. Első alkalommal sikerült közvetlenül megmérni a két legnehezebb ismert elemi részecske közti kölcsönhatás erősségét: a CERN-ben működő CMS-kísérlet a Physical Review Letters folyóiratban 2018. június 4-én tette közzé erre utaló eredményeit.
2018-05-31
A C60-kubánban 45 GPa nyomáson a nagy energiájú kubán molekulák reakcióba léptek a szomszédos szénklaszterekkel, egy olyan nagy keménységű 3D hálózat létrejöttét eredményezve, amely még a kísérletnél használt gyémánt nyomáscella felületét is behorpasztotta. Ez azt mutatja, hogy a kutatóknak sikerült egy olyan újabb anyagot létrehozniuk, amely keményebb a gyémántnál!
2018-05-29
A Velencében megrendezett 2018 Quark Matter konferencián az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont nevében átadásra került a Zimányi Medál. A Zimányi Medált a Wigner Fizikai Kutatóközpont jogelődje, a KFKI Részecske- és Magfizikai Kutatóintézet 2011 tavaszán alapította azzal a céllal, hogy emléket állítson az RMKI volt emeritus professzorának, az MTA rendes tagjának, a nagyenergiás elméleti magfizika és a kvark-gluon plazma nemzetközi hírű kutatójának, Zimányi Józsefnek. Az alapítók célja a professzor tudományos hatásának és hagyatékának megőrzése, valamint személyét példaként álíítsa a fiatal fizikus nemzedékek elé. Az érem odaítélésével egy-egy alkalommal olyan 40 évnél fiatalabb elméleti fizikus kitüntetésére kerül sor, aki jelentős nemzetközi visszhangot és elismerést kiváltó eredményeket ért el az elméleti nagyenergiás magfizikában.