Hírek

2019-12-03
November a Tudomány Hónapja Magyarországon. Ebből az alkalomból az Eszterházy Károly Egyetem Gyöngyösi Károly Róbert Campusán immáron ötödik alkalommal rendezte meg a Femtoszkópia Napját az Eszterházy Károly Egyetem Femtoszkópai Tudásközpontja, a Magyar Tudományos Akadémia Kiválósági Kutatóközpontjának, a Wigner Fizikai Kutatóközpontnak valamint az Eötvös Loránd Tudományegyetem Atomfizikai Tanszékének kutatóival közösen.
2019-11-18
A Magyar Tudomány Ünnepéhez kapcsolódóan idén is átadták a Szilárdtestfizikai és Optikai Intézetben a Publikációs Díjat.
2019-11-14

Kollégáink is részt vettek a nehézionszakma legjelentősebb konferenciáján, a Quark Matteren, amelyet idén a kínai Wuhanban rendeztek meg november 4-9. között. A konferencia célja, hogy évente fórumot biztosítson a világ minden tájáról érkező fizikusoknak a nagyenergiás nehézionfizika területén elért új irányok és eredmények megvitatására.

2019-11-12

Az "MTA Kiválósági Kutatóhelye" elnevezés használatára jogosító oklevelet vehettek át a Magyar Tudományos Akadémia korábbi kutatóhálózatába tartozó intézetek vezetői Lovász Lászlótól, az MTA elnökétől, Török Ádámtól, az MTA főtitkárától és Barnabás Beátától, az MTA főtitkárhelyettesétől. Az elnevezést 2020. szeptember 30-ig használhatják az intézetek, arról később születik döntés, hogy a jövőben kik nyerhetik el ezt a címet, kiszélesítik-e a kiválósági kutatóhelyek körét más intézetekre is.

 

2019-11-06
A rangos Proceeding of the National Academy of Sciences (US) közelmúltban megjelent cikkében a Wigner Fizikai Kutatóközpont és a Drezdai Műszaki Egyetem kutatói az anyagtudományból jól ismert irányított megszilárdulás során kialakuló mikroszerkezetek és a biomineralizáció folyamatában létrejövő meglehetősen hasonló szerkezetek közti lehetséges kapcsolatot vizsgálták.