Hírek

2017-12-20
Együttműködési szerződést kötött az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont a Csodák Palotájával, melynek keretében a tudomány népszerűsítésére szerződött a kutatóintézet és a CSOPA. Az MTA Wigner FK ennek keretében felajánlja szakmai tapasztalatait, illetve új szegmensekkel gazdagítja a Csodák Palotája tárlatait, a CSOPA pedig felhívja a látogatói figyelmét az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpontban folyó kutatási tevékenységekre.
2017-12-19
Sikeresek voltak a plazma áramlást mérő detektor, az atomnyaláb szonda tesztjei Magyarországon. Az atomnyaláb szonda (atomic beam probe – ABP) az atomnyaláb diagnosztika egyedülálló kiterjesztése, melyet az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpontban fejlesztenek a fúziós erőművekhez, amik sokak szerint a jövő energia ellátását biztosíthatják.
2017-12-09
Az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont Részecske és Magfizikai Intézet, az Eötvös Loránd Tudományegyetem és az Eszterházy Károly Egyetem kutatói szervezésében idén a 17. alkalommal rendeztük meg a hazai és a nemzetközi nehézionfizikai kutatások egyik úttörőjéről, a néhai Zimányi József Széchenyi díjas fizikus akadémikusról elnevezett 2017-es Zimányi Nehézionfizikai Téli Iskolát. Az idei találkozóra rekord nagy számú, 109 résztvevő regisztrált, közülük 66 diák, illetve doktorandusz, részvételüket az EU COST programjának THOR projektje is támogatta. A vendégek 5 földrész 24 országából érkeztek, és az öt nap alatt 77 előadást tartottak.
2017-12-08
Másodpercenként egymillió képkockával és nagyenergiájú nátriumnyalábbal vizsgálják az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont munkatársai a Németországban található Wendelstein 7-X-et, amely a világ legnagyobb és legbonyolultabb sztellarátora. A 2017. decemberében 8-án véget ért kísérleti időszakban több terrányi adatot gyűjtöttek a kísérleti sztellarátorból. l. Beépült egy ideiglenes divertor, amely a plazma és a környezet közötti gázcserét szolgálja. Ezzel a W7-X még nagyobb energiájú és még hosszabb plazmakisüléseket tud produkálni. A tavalyi 7,5 másodperces kisülésekhez képest a mostaniak között 30 másodpercesek is voltak, jövőre pedig 100 másodperc a terv.
2017-11-30
Novemberben letették a mágneses nulltér laboratórium alapkövét a Sopron melletti Fertőbozon, a Magyar Tudományos Akadémia Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Geodéziai és Geofizikai Intézetének (MTA CSFK GKI) Széchenyi István Geofizikai Obszervatóriuma területén.