Intézetünk idén 7. alkalommal csatlakozott az országosan megrendezett Lányok Napja programhoz, melyen középiskolás diáklányok jelentkezhettek, STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) területekhez közel álló  szakmákat népszerűsítő pályaorientációs napra. Egy nap, ahol a diákok interaktív programokon keresztül, gyakorló szakemberektől ismerhették meg a tudományok és a technológia világát.

Érkeztek Győrből és Gyöngyösről is, többségében azonban mégis budapestiek vettek részt a programokon, 50 tanuló 5 csoportra bontva járta az előadókat és laborokat.

ln

Számos érdekes dologgal találkozhattak a nap folyamán a középiskolások. Volt téma az Univerzum első másodperce, hogyan nézhetett ki a világegyetem az Ősrobbanás után. Hallani lehetett a részecskegyorsítókról, a CERN-ről. A Nukleáris Anyagtudományi Osztály fémes, főleg mágneses és szupravezető nanostruktúrák tulajdonságainak vizsgálatáról mesélt. Voltak szóráskísérletek a Van de Graaff-gyorsítón. A nap folyamán világossá vált az is, hogy milyen természetes és mesterséges rádioaktív sugárzás vesz körbe minket. Betekintést nyerhettek egykristályok növesztésébe optikai kutatásokhoz. Az SZFI Nanoszerkezetek és Spektroszkópiai Csoport bemutatta többek között a laborban előállított, különböző méretű gyémánt kristályokat, beszélt annak széles körű alkalmazási területeiről. Az RMI Plazmafizikai osztályán az érdeklődők előtt kitárulkozott a magfúzió, míg a Szilárdtestfizikai Osztályon a fullerének speciális világába kalauzolták a diákokat.

Minden tekintetben eredményes, kellemes napot zártunk.

Ezúton is köszönjük a résztvevő kollégáknak, hogy hozzájárultak a rendezvény sikeres lebonyolításához!