Dátum

Előadó: Lévai Péter

„Az Atomtudósok Hírmondója (Bulletin of the Atomic Scientists) 2018 elején arról tudósított, hogy a Végítélet Óráját („Doomsday Clock”) éjfél előtt 2 percre állították, mintegy jelezve, hogy milyen közel állunk egy atomháború kirobbanásához. Utoljára 65 évvel ezelőtt, 1953-ban állt ilyen közel éjfélhez ez az óra. Ugyanakkor a Hidegháború végén, 1991-ben, egészen 17 perccel éjfél előttre sikerült visszaállítani ezt a legendás órát. Hogy vesztettünk el 14 értékes percet az elmúlt 27 év alatt? Elveszíthetünk-e többet? Akár csak egy további fél percet is?”

Az Atomtudósok Hírmondója (Builletin of the Atomic Scientists) 2018 elején arról tudósított, hogy a a Végítélet Óráját („Doomsday Clock”) éjfél előtt 2 percre állították, mintegy jelezve, hogy milyen közel állunk egy atomháború kirobbanásához. Utoljára 65 évvel ezelőtt, 1953-ban állt ilyen közel éjfélhez ez az óra. Ugyanakkor a Hidegháború végén, 1991-ben, egészen 17 perccel éjfél előttre sikerült visszaállítani ezt a legendás órát. Hogy vesztettünk el 14 értékes percet az elmúlt 27 év alatt? Elveszíthetünk-e többet? Akár csak egy további fél percet is?

"Előadásom első felében röviden áttekintem, hogy a II. Világháború végén milyen események történtek az első atombombák árnyékában, milyen szerkezetek („bombák”) készültek, és hogyan sikerült elérni az „nukleáris elrettentés” eszközével és módszerével egy újabb, még nagyobb háború kitörését. Az előadás második felében, szubjektív szempontok alapján, igyekszem keresztmetszetet adni a nukleáris fegyverek és nukleáris politika jelen helyzetéről. Ez inkább kaleidoszkóp-szerű ismertetés lesz, a teljességre törekvés nélkül."-Lévai Péter

Előnyt fog jelenteni a hallgatóság számára, ha utána néz a Wikipédiában, vagy más tudásgyűjtő, tudás rendező helyen az „atommag, maghasadás, magfúzió, atombomba, interkontinentális ballisztikus rakéta” szavak magyarázatának.

.
Az előadás dátuma és időpontja: 2018. április 3, 18:00 - 20:00
Helyszín: Sziklakórház Atombunker Múzeum, 1012 Budapest, Lovas út 4/c
A programon történő részvétel regisztrációhoz kötött. Regisztrálni ITT lehet.
Belépődíj: 1.000 Ft; a múzeum Baráti Kör tagjainak ingyenes.
Az előadás előtt tagfelvétel lesz. Aki érdeklődik a tagság iránt, kérjük, legkésőbb fél órával az előadás kezdete előtt érkezzen meg a helyszínre.
További információk: bs@sziklakorhaz.eu