explosion

 

Az Atomtudósok Hírmondója (Bulletin of the Atomic Scientists) 2018 elején arról tudósított, hogy a Végítélet Óráját („Doomsday Clock”) éjfél előtt 2 percre állították, mintegy jelezve, hogy milyen közel állunk egy atomháború kirobbanásához. Utoljára 65 évvel ezelőtt, 1953-ban állt ilyen közel éjfélhez ez az óra. Ugyanakkor a Hidegháború végén, 1991-ben, egészen 17 perccel éjfél előttre sikerült visszaállítani ezt a legendás órát. Hogy vesztettünk el 14 értékes percet az elmúlt 27 év alatt? Elveszíthetünk-e többet? Akár csak egy további fél percet is?

 

Robbantás

 

2018. április 3-án 18:00 órától Lévai Péter, az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont főigazgatója fog előadást tartani "75 év az atombombák árnyékában" címmel.

"Előadásom első felében röviden áttekintem, hogy a II. Világháború végén milyen események történtek az első atombombák árnyékában, milyen szerkezetek („bombák”) készültek, és hogyan sikerült meggátolni a „nukleáris elrettentés” eszközével és módszerével egy újabb, még nagyobb háború kitörését. Az előadás második felében, szubjektív szempontok alapján, igyekszem keresztmetszetet adni a nukleáris fegyverek és nukleáris politika jelen helyzetéről. Ez inkább kaleidoszkóp-szerű ismertetés lesz, a teljességre törekvés nélkül."-Lévai Péter

Előnyt fog jelenteni a hallgatóság számára, ha utána néz a Wikipédiában, vagy más tudásgyűjtő, tudás rendező helyen az „atommag, maghasadás, magfúzió, atombomba, interkontinentális ballisztikus rakéta” szavak magyarázatának.

.
Az előadás dátuma és időpontja: 2018. április 3, 18:00 - 20:00
Helyszín: Sziklakórház Atombunker Múzeum, 1012 Budapest, Lovas út 4/c
A programon történő részvétel regisztrációhoz kötött. Regisztrálni ITT lehet.
Belépődíj: 1.000 Ft; a múzeum Baráti Kör tagjainak ingyenes.
Az előadás előtt tagfelvétel lesz. Aki érdeklődik a tagság iránt, kérjük, legkésőbb fél órával az előadás kezdete előtt érkezzen meg a helyszínre.
További információk: bs@sziklakorhaz.eu

 

walk