2017. február 11-én került sor az idei Zimányi Medál átadására Chicagoban, a Quark Matter 2017 konferencián. A díjat és így a medált idén Björn Schenke, a Brookhaven National Laboratory kutatója nyerte, a nagyenergiás reakciókból kirepülő új hadronok szögkorrelációi számításában elért előrevivő és újszerű eredményeiért.

A Zimányi Medált 2011-ben alapította a KFKI Részecske és Magfizikai Intézete Zimányi József professzor, akadémikus, nemzetközileg elismert magfizikus emlékére. A medál az ő tudományos öröksége előtt kíván tisztelegni, amit az elméleti magfizika és a kvark-glüon plazma kutatása terén betöltött vezető munkásságával ért el.

A Zimányi medál

A Zimányi Medál Varga Imre szobrászművész munkája.

A medállal olyan fiatal, 40 év alatti elméleti fizikusok díjazhatók, akik az elméleti nagyenergiás magfizika területén értek el kiemelkedő eredményt.  Ezt az eredményt publikációkkal kell alátámasztani és a díjra egy nemzetközi bizottságnak kell jelölnie a díjazottat. A bizottság elnöke Gyulassy Miklós professzor (Columbia University, New York), a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja, az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont tudományos tanácsadója.

a díjátadás

Balra Lévai Péter, a Wigner FK főigazgatója, középen a díjazott,  Björn Schenke, jobbra Gyulassy Miklós, a díjazó bizottság elnöke