Magyarország belépésével, 2017-ben új taggal bővült az Európai Űrügynökség (European Space Agency, ESA) technológia transzfer hálózata, amely egész Európában azon dolgozik, hogy az űrtechnológia fejlesztéseit más, nem űripari területeken, így a mindennapi életben is hasznosíthassuk.

A magyarországi ESA Technológia Transzfer Iroda, amely az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpontban működik a kezdetek óta, tehát egy éve, 2018. február 8-án az MTA Kodály Termében ünnepelte magyarországi partnereivel közösen az egy éves évfordulóját.

Az ünnepségen jelen volt Bokor József, az MTA alelnöke, Lévai Péter az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont főigazgatója, illetve Solymár Károly Balázs, az NFM infokummunikációért felelős helyettes államtitkára is.

Solymár Károly Balázs felszólalalásában elmondta, hogy az űripar mára stratágiai iparág lett, amelyben ugyanakkor több magyar vállalkozás is érintett. Magyarország két éve tagja az ESA-nak és bár korábban is sejthető volt, mára visszaigazolást nyert, hogy az űriparban történő fejlesztések, beruházások rövid távon is megtérülnek.

MTA alelnök

Bokor József, az MTA alelnöke

Bokor József, az MTA alelnöke elmondta, hogy bár az  ESA TTO (Technology Transfer Office) irodája még csak egy éve működik, de már most is komoly eredményeket tapasztal. Az MTA alelnök abban bízik,  hogy az űripari együttműködésünk a NASA-val is folytatódni fog.

Lévai Pé

Lévai Péter, az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont főigazgatója

Lévai Péter, az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont főigazgatója meghatottságát és örömét fejezte ki az esemény kapcsán. A főigazgató hangsúlyozta, hogy ez az ESA TTO elsőéves születésnapja, de mégis egy emberöltőnyi munka van mögötte. „A magyar űripari szaktudás és munka eredményei már a Vega űrszonda programra vissza datálhatóak, amely még a nyolcvanas éveke elején volt. Magyarország olyan modern ország, amelynek az eredményei megjelennek a különböző űrprojektekben, így az országunk a modern Európa része és megérdemelten tagja az ESA-nak.“

„Az ESA TTO iroda kísérletezés is az MTA részéről, hiszen valós gazdasági folyamatokat, üzleti fejlesztéseket kíván elősegíteni, melyekben aktívan közreműködik. Egy akadémiai intézetnek ez kicsit olyan mint kilépni az űrbe, bátorság kell hozzá. Köszönet ezért a bátorságért az abban résztvevőknek, az MTA-nak és a NFM-nek. Ez nyilvánvalóan nagy kihívás, de érdemes csinálni.“- folytatta Lévai Péter.

Tandi Zsuzsanna

Tandi Zsuzsanna, az ESA TTO Iroda a vezetője

Tandi Zsuzsanna, az ESA TTO Irodájának a vezetője arról beszélt, hogy a projekt előkészítése már 2015-ben elindult és  sikerét komolyan segítette, hogy a Magyar Űrkutatási Iroda vezetője, Tari Fruzsina is látott benne fantáziát, ezért támogatta a kezdeményezést. Tandi Zsuzsanna kiemelte az NFM és az MTA támogatását, valamint Lévai Péter főigazgató úr innovatív hozzáállását, amely hatalmas segítség az Iroda mindennnapos működése során.

Az ESA TTO legfontosabb célja az űripari technológiák földi felhasználásának előmozdítása és a magyar vállalkozások üzleti sikereinek támogatása. Az ESA TTO Iroda ezért összegyűjti a magyar vállalkozások technológiai igényeit és szükségleteit, majd összekapcsolja azokat  a különböző európai vállalkozásokkal, valamint az ESA hasznosítható technológiáival.

Tandi Zsuzsanna a születésnapon elmondta, hogy a magyar iroda azért is kiemelkedő az európai TTO Irodák között, mert saját pályázati forrással rendelkezik és projektenként 32.500,- euró összeggel támogathatja a pályázó magyar vállalkozásokat.

2018 során három pályázat támogatására is lehetősége van a magyarországi ESA TTO Irodának, melyekre 2018. február 23-ig várja a pályázatokat a https://wigner.mta.hu/esa weboldalon.

Torta felvágás