tábla

 

"Kiss Árpád Károly közel 50 éven át volt az MTA SZFKI munkatársa, karrierje során kimagasló eredményeket ért el, nevéhez fűződik a lézeres-interferométer rendszerek fejlesztése és felhasználása több ágazatban. Dolgozott a gravitációs hullámok létezésének bizonyítását célként kitűző, úgynevezett VIRGO projektben is. A program világraszóló sikerét már nem érhette meg, de a fizikus kutatásainak, publikációinak, eredményeinek is köszönhető, hogy Einstein sejtéseit 2016-ban igazolni tudták, azaz bizonyították a gravitációs hullámok létezését. "  -számol be az ujbuda.hu.

Kiss Károly kísérletileg azt is kimutatta, hogy a földi gravitációs háttérzaj és a világűrből jövő hasznos jel azonos nagyságrendbe tartoznak. Egyik javaslattevője volt a nagy karhosszúságú interferométerek világűrbe való telepítésének. 

avatók

 

Az emléktábla Kiss Árpád Károly családja kezdeményezésére, de Újbuda Önkormányzata támogatásával valósult meg. Avatásán rokonok, barátok és pályatársak mellett önkormányzati képviselők. a hivatal munkatársai is részt vettek, és helyzeték el az emlékezés virágait, koszorúit. Szabó András önkormányzati képviselő beszédében méltatta a közelmúltban elhunyt fizikust és tudományos eredményeit, úgy véli, az emléktábla zarándokhellyé is válhat a tudományág képviselői számára.

Avatás

 

Az  emléktáblát Kiss Árpád Károly születésének 75. évfordulója alkalmából helyezte el a család, a barátok és az önkormányzat a Gombocz Zoltán utca 18-as számú társasház falára. A fizikus 2011-ben bekövetkezett haláláig élt az épületben.

 

 

Kiss Árpád

 

 

Fotók forrása: ujbuda.hu