Virgo fentről

 

Az európai hullámdetektor, a VIRGO is csatlakozott augusztus elsejétől az amerikai LIGO (Laser Interferometer Gravitational-wave Observatory) gravitációs hullámdetektor méréseihez.

„A VIRGO  csatlakozásával  valóban kialakult  egy világméretű  detektor  hálózat, melynek segítségével a gravitációs hullám jelek  égi pozíciójának meghatározása jóval  pontosabb lesz, jelentősen javul.” – mondta Vasúth Mátyás, az MTA Wigner VIRGO csoportjának vezetője.

A gravitációs hullámok észlelése bizonyítja Einsten relativitás elméletét.

„A hullámok segítségével az univerzum hangját is  meghallgathatjuk, nem csak láthatjuk azt, mint a hagyományos távcsövekkel” –folytatta a csoport vezető.

„ Ez inkább suttogás és  nagyon érzékeny műszerek kellenek ennek a jelnek a megfigyelésére” –meséli a kutató, amikor a hullámok hallható hangjáról kérdezik az újságírók.

A VIRGO szeptember végéig fog üzemelni, amikor leáll az amerikai LIGO is.  A VIRGO most érte el a  tudományos mérésekhez szükséges  érzékenységet.   Az európai kutatók sokat  várnak a VIRGO-tól, azt remélik, hogy most már ők is tudnak gravitációs hullámot érzékelni.

 

„Az érzékelés után még számításokat kell végezni, amelyek akár egy két hónapig is eltarthatnak, hogy meghatározzák a forrás jellemzőit, például, hogy feketelyukak összeolvadásából  származik-e, mekkora a fekete lyukak mérete, tömege, forgási iránya, milyen messze játszódott le az esemény.”

A VIRGO csapatának magyar tagjai, az MTA Wigner FK kutató munkatársai: Somlai László Ábel, Kacskovics Balázs, Barta Dániel, Nagy-Egri Máté Ferenc, Vasúth Mátyás, Maróti János.

 

Vasúth Mátyás - Werovszky Veronika