Lezárult augusztus 25-én a gravitációs hullámdetektorok második megfigyelési időszaka. A közel egy évig tartó mérési periódusban már három detektor vizsgálta közösen az eget, ahogy erről korábbi cikkünkben beszámoltunk. Az utóbbi egy hónapban több érdekes jelet is rögzítettek a gravitációs hullámdetektorok. Erről az együttműködő felek közös nyilatkozatot adtak ki augusztus 25-én a késő délutáni órákban.

„Megosztottuk azt, amit eddig tudunk a teleszkópokkal rendelkező partnereinkkel is. Jelenleg keményen dolgozunk azon, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy a jelek, amiket fogtunk, valódi gravitációs-hullám események.”- nyilatkozták a LIGO-VIRGO együttműködés szóvivői. A mérési eredmények kiértékelése azonban még hosszabb időt vesz igénybe. Amint lehet, a tudósok tájékoztatni fogják a közvéleményt.

Jelenleg a második mérési periódus során a LIGO-VIRGO detektorok elsősorban az összeolvadó feketelyuk kettősök, neutroncsillag-feketelyuk kettősök, és neutroncsillag-neutroncsillag összeolvadások észlelésére képesek.

gravitációs hullámok

 

További fejlesztési tervek között szerepel még ezen detektorok érzékenységének a javítása, továbbá a rendszeres megfigyelésekhez elengedhetetlen​ harmadik generációs detektorok építése, mint például az európai Einstein Teleszkóp (E.T.). Az E.T. egy olyan új típusú detektor, amit a föld alá építenek, hogy a távoli galaxisokból érkező jeleket minél pontosabban tudják mérni.

„Már elkezdődött a teleszkóp tervezése, helyszín keresése, a projekt jelenleg már az előkészítési fázisban van." –nyilatkozta Vasúth Mátyás, az MTA Wigner FK tudományos főmunkatársa.​

Az Einstein teleszkóp előkészítésében Magyarország is aktívan részt vesz, többek között az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont, az MTA CSFK és ​ a Miskolci Egyetem is az MGGL kollaboráció keretében.

A LIGO-VIRGO bejelentés eredeti híre itt olvasható.

 

Werovszky Veronika