ESA megnyitó szalag átvág

ESA Üzleti Inkubátorház nyílt az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpontban. A megnyitóra az ESA (European Space Agency) főigazgatója, Johann-Dietrich Wörner, és az ESA delegációja, illetve Farkas Bertalan űrhajós is ellátogatott.

Három fő ember

A képen balról jobbra haladva Lévai Péter, az MTA Wigner FK főigazgatója,  Johann-Dietrich Wörner, az ESA
főigazgatója, és Farkas Bertalan látható.

A megnyíló inkubátorház  a tervek szerint a jövőben olyan vállalkozások megalakulását fogja támogatni, amelyek az űrtechnológia, illetve a műholdas szolgáltatások felhasználásával új szolgáltatásokat és alkalmazásokat fognak fejleszteni.

Johannes-Dietrich Wörner, ESA elnök elmondta, hogy az űrkutatásban megszerzett tudást és a technológiákat szeretnék elérhetővé tenni az inkubátor házaikon keresztül szerte Európában, az űrkutatás területén kívül is, hogy ezzel támogassák a fejlődést és a növekedést Európa-szerte.

"Üzleti inkubátorházainkban támogatjuk a fiatal vállalkozókat és az induló vállalkozásokat" -mondta az ESA elnök.

Johann-Dietrich Wörner, az ESA elnök-vezérigazgatója

A képen Johann-Dietrich Wörner, az ESA főigazgatója

Az MTA főtitkára az ESA BIC (European Space Agency Business Incubation Center) Hungary jelentőségéről kifejtette, az inkubátorház segíti a magyar vállalkozások nemzetközi piacra jutását, továbbá hozzájárul az ország gazdasági fejlődéséhez, és munkahelyek teremtéséhez is.

Magyar Levente, a külgazdasági és külügyminiszter-helyettes, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszter helyettese az ESA BIC  Hungary megnyitóján elmondta, ez a szervezet felel azért, hogy a világ élvonalába tartozó európai űrkutatás eredményeit becsatornázza Magyarországra.

folyosó

A Magyar Tudományos Akadémia Wigner Fizikai Kutatóközpontjának főigazgatója, Lévai József Péter beszédében kiemelte, hogy „Az űrtechnológiák alkalmazása az egyik legfontosabb megoldás az energiahatékony környezet és a fenntartható feltételek megteremtéséhez a Földön, valamint, hogy javítsuk életminőségünket és biztosítsuk jövőnket.”

szerződés aláírása

Lévai Péter, az MTA Wigner FK főigazgatója és Tandi Zsuzsanna, az ESA BIC Magyarország vezetője az ESA szerződés aláírásakor


"Nagy megtiszteltetés és egyben nagy felelősség is csatlakozni az ESA hálózat központjaihoz és munkatársaihoz, hogy teljesítsük az Üzleti Inkubátorház hálózat küldetését. Várjuk az új kihívásokban való részvételt és az ESA BIC hálózat sikeres tagjává váljunk.”- zárta beszédét az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont főigazgatója.

Lévai Péterék

 

Az ESA Business Incubation Center (ESA BIC):
Az új ESA Üzleti Inkubátorház (ESA BIC) egy újonnan felújított épületben, az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpontban, a Csillebércen található KFKI kampuszon került kialakításra és évente öt, űrkutatáshoz kapcsolódó induló vállalkozásnak nyújt majd támogatást 5 éven keresztül (2018-2023).


Az ESA BIC-szerződést irányító MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont az űrkutatás területén az egyik legfontosabb szereplő Magyarországon, tevékenységével lefedi a molekuláris fizika és az űrkutatás témáinak széles skáláját, az elméleti fizikától az alkalmazott kutatásig. Az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont már több sikeres programban és technológia transzferen dolgozik együtt az ESA-val már most is.


Az ESA Üzleti Inkubátorházát 2018. július 2-án az ESA főigazgatója, Johann-Dietrich Wörner, Magyar Levente külügyi és külgazdasági miniszter-helyettes, Török Ádám, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára, Frank M.Salzgeber, az ESA Technológia Transzfer és Üzleti Inkubációs Hivatal vezetője, Martin Kern, az Európai Innovációs és Technológiai Hivatal megbízott igazgatója, valamint Tandi Zsuzsanna, az ESA Üzleti Inkubátorház vezetője nyitotta meg.


Űrkutatási megoldások az induló magyar vállalkozások számára: a programba a legfeljebb öt éve működő startupok pályázat útján kerülhetnek be. A kiválasztott projektek 50 ezer euró vissza nem térítendő támogatásban részesülnek. Ezt az összeget  a cégek felhasználhatják befektetői bemutatkozáshoz való felkészülésre, az első prototípus megalkotására, illetve üzleti terveik kidolgozására is. Tandi Zsuzsanna a megnyitón közzétette az ESA BIC Hungary felhívását, amelyben megerősítette, hogy azoknak a vállalkozásoknak a jelentkezésére számítanak, amelyek űrtechnológiát kívánnak földi termékük vagy szolgáltatásuk kialakításánál felhasználni. Az érintett cégek 2018. október közepéig adhatják be pályázataikat, a felhívásról bővebb információk hamarosan a wigner.mta.hu/esa_bic oldalon lesznek elérhetőek - ismertette az inkubátorház vezetője.


ESA tagság:
Magyarország már 1991-ben - a kelet-európai államok közül elsőként  együttműködést kezdett az ESA-val, és 2015. november 4-én az ESA teljes jogú tagjává vált. Az Európai Űrügynökség (European Space Agency, ESA) párizsi székhellyel rendelkező, független nemzetközi szervezet, amely a világűr megismerésével és az űrtechnikák mindennapi, földi hasznosíthatóságával foglalkozik.