Prágai XFEL

Jakub Szlachetko a krakkói Nukleáris Fizika Intézetből és Németh Zoltán projektvezető, MTA Wigner Fizikai Kutatóközpontból a kick-off meetingen

Femtoszekundomos röntgenspektrométert tervez létrehozni az a visegrádi együttműködés, amelyet az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont vezet. A prágai ELI Beamlines-nál tervezett berendezés mellett egy röntgendiffrakciós berendezést is üzembe helyez a csoport. A létrehozandó és üzembe helyezendő élvonalbeli eszközök új lehetőségeket adnak  ultragyors fizikai és kémiai reakciók vizsgálatára a visegrádi országok kutatóinak, hiszen hasonló kísérleteket eddig csak a rendkívül túlterhelt röntgenlézerekkel lehetett elvégezni. A projektet a Visegrad Fund támogatja.

A hét elején (nov. 5-7.) a szlovák Veľká Tŕňa (Nagytoronya) településen volt a csoport első találkozója, amelyen részt vett az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont (Vankó György és Németh Zoltán), a prágai ELI Beamlines, a krakkói Nukleáris Fizika Intézet, a varsói Fizikai Kémia Intézet, illetve a kassai Pavol Jozef Šafárik Egyetem is.

A megbeszélésen a résztvevők elemezték az ELI Beamlines és az épülő plazma röntgenforrás jelenlegi állapotát, a különböző  intézetekben folyó laboratóriumi nagy energia felbontású röntgenspektrométerek fejlesztésének eredményeit, valamint lefektették az együttműködés prágai kísérleteinek terveit.

Prágai ELI

A képen a prágai ELI látható