Új nanoáramköröket, funkcionális molekulákat, atomnyalábokat és diagnosztikai módszereket fejlesztenek az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont, illetve az ELI lézerközpont együttműködésében.

lézer zöld

A következő négy évben az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont kutatói a szegedi ELI  lézerközpontban új kísérletekbe kezdenek.

„Az ELI létesítmény lézerei és a lézerekre épülő további fényforrásai olyan egyedülálló kísérletek elvégzését teszik lehetővé, amelyek során a természet legalapvetőbb folyamatai minden korábbinál rövidebb időskálákon vizsgálhatók.”- mondta el Dombi Péter, a projekt vezetője.

Számos fontos anyagi rendszerben, például fénnyel gerjesztett molekulákban vagy nanostruktúrákban zajlanak le ilyen ún. ultragyors, a másodperc milliomodrészének millárdodrészéig tartó folyamatok. A projekt ezeket a folyamatokat vizsgálja néhány, célzottan kiválasztott, az alkalmazások szempontjából fontos anyagi rendszerben, például: fényhasznosító molekulákban, módosított nukleotidokban, nanokristályos anyagokban és nanoméretű optikai áramkörökben. A projektben a kutatók a lézeres részecskegyorsítás lehetőségeit is vizsgálni fogják negatív ionok és semleges atomok esetén, továbbá az orvosdiagnosztikában alkalmazható nagy érzékenységű detektálási eljárásokat is fejlesztenek.

A kísérleteket a következő négy évben az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpontjának kutatói saját fejlesztésű berendezéseikkel fogják elvégezni az ELI lézerközpontban felhasználói kísérletek keretében. A projekten az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont 24 kutatója fog dolgozni 4 kísérleti kutatócsoportból.

Az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont 281,84 millió Ft pályázati támogatást nyert el a szegedi ELI lézerközpontban megvalósítható felhasználói kísérletek elvégzésére a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alaptól.