A Nobel-díjas lézertechnológiákat az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpontban is használjuk, több munkatársunk is együtt dolgozott Gérard Mourou-val.

Egyik közvetlen munkatársa Mourou-nak Dzsotjan Gagik munkatársunk volt, aki így emlékszik vissza az egyik idei Nobel-díjas, Gerard Mourouval való találkozására:

„Az első találkozásom Gerard Mourouval 1999. tavaszán történt Ann-Arborban, a michigani egyetemen.   Juhász Tibor lézerfizikus professzor meghívására mint visiting researcher érkeztem az Ann-Arbor-i  egyetem Ultragyors Optikai Tudomány Központjába (Center for Ultrafast Optical Science Center), amelynek Gerard Mourou volt a vezetője.  Az elméleti, illetve kísérleti jellegű kutatásainkat az akkoriban még gyerekcipőben járó femto-szekundumos lézertechnológia szemészetben történő, illetve a  szem szaruhártyáján alkalmazott refraktív  sebészeti beavatkozásokra koncentráltuk.  Ez a kutatás igen sikeresnek bizonyult.  A kutatást követő években a két nagyon sikeres, a kutatás eredményein alapuló start-up cég jött létre (Intralase és LenSex). Ezek a cégek  a femto- szekundumos lézertechnológiát a klinikai alkalmazások céljaira fejlesztették tovább.

A 2000. évben megjelent cikkünkben (*) összehasonlítottuk a femto-szekundumos lézer kínálta lehetőségeket az okuláris közeggel történő kölcsönhatásban, a hosszabb időtartamú, hagyományos nano- és pico-szekundumos lézerimpulzusokkal elért eredményekkel.”

A kutatók megmutatták, hogy a  femto-szekundumos lézerimpulzusok használata drasztikusan csökkenti az okuláris közegben keletkező kavitációs buborékok méretét, illetve a sokkhullám energiát. Ezért a femto-szekundumos lézerimpulzusokat alkalmazva sokkal precízebb vágásokat lehetett végezni az okuláris közegben, mint a hosszabb időtartamú  nano-, vagy piko- szekundumos lézerimpulzusokkal. Ezen eredményeket numerikus szimulációkkal, illetve analitikus modellekkel támasztották alá, amelyek előrevetítették és megalapozták a femto-szekundumos lézertechnológia használatát az emberi látásjavítást célzó szemsebészeten.

Ez a Fizikai Nobel-díj is rávilágít arra, hogy az emberiség előrehaladtához elengedhetetlenek az alapkutatások, melyeket később felhasználhatnak az alkalmazott kutatások.


Interjú Kroó Norberttel a 2018-as Fizikai Nobel-díj kapcsán a lézerekről a Szigma 2018. október 09-ei adásában:

 (*) T. Juhasz, G. Djotyan, F. H. Loesel, R. M. Kurtz, C. Horvath, J. F. Bille, G. Mourou,

Applications of femtosecond lasers in corneal surgery,  Laser Physics, Vol. 10(2), 495-500 (2000)

 

Összeállította és a riportot készítette: Werovszky Veronika