Hírek

2017-12-09
Az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont Részecske és Magfizikai Intézet, az Eötvös Loránd Tudományegyetem és az Eszterházy Károly Egyetem kutatói szervezésében idén a 17. alkalommal rendeztük meg a hazai és a nemzetközi nehézionfizikai kutatások egyik úttörőjéről, a néhai Zimányi József Széchenyi díjas fizikus akadémikusról elnevezett 2017-es Zimányi Nehézionfizikai Téli Iskolát. Az idei találkozóra rekord nagy számú, 109 résztvevő regisztrált, közülük 66 diák, illetve doktorandusz, részvételüket az EU COST programjának THOR projektje is támogatta. A vendégek 5 földrész 24 országából érkeztek, és az öt nap alatt 77 előadást tartottak.
2017-12-08
Másodpercenként egymillió képkockával és nagyenergiájú nátriumnyalábbal vizsgálják az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont munkatársai a Németországban található Wendelstein 7-X-et, amely a világ legnagyobb és legbonyolultabb sztellarátora. A 2017. decemberében 8-án véget ért kísérleti időszakban több terrányi adatot gyűjtöttek a kísérleti sztellarátorból. l. Beépült egy ideiglenes divertor, amely a plazma és a környezet közötti gázcserét szolgálja. Ezzel a W7-X még nagyobb energiájú és még hosszabb plazmakisüléseket tud produkálni. A tavalyi 7,5 másodperces kisülésekhez képest a mostaniak között 30 másodpercesek is voltak, jövőre pedig 100 másodperc a terv.
2017-11-30
Novemberben letették a mágneses nulltér laboratórium alapkövét a Sopron melletti Fertőbozon, a Magyar Tudományos Akadémia Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Geodéziai és Geofizikai Intézetének (MTA CSFK GKI) Széchenyi István Geofizikai Obszervatóriuma területén.
2017-11-30
Az MTA Wigner FK és az MTA SZTAKI közös Workshopot tartott az MTA Cloud szolgáltatásról és annak gyakorlati felhasználásairól az Akadémia Székházában, a Felolvasóteremben november 21-én, kedden. A rendezvény azért jött létre, hogy a kutatóközösség jobban megismerhesse az MTA Cloud szolgáltatást, illetve bemutathassa az azt már sikeresen használó projekteket.
2017-11-29
Az Európai Űrügynökség (ESA) újabb 65.000 Euro értékű pályázatot hirdetett meg a szervezet magyarországi Technológiai Transzfer Irodáján keresztül. A technológiai transzfer iroda olyan projektgazdák jelentkezését várja, akik űripari technológiát vennének át új termékük vagy szolgáltatásuk fejlesztéséhez.