A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) és a MTA Wigner FK szervezésében 2017 május 21-25-ig Budapesten zajlott le a termodinamikai kutatások ​egyik ​legnagyobb európai konferenciája, a 14. JETC (Joint European Thermodynamic Conference). Ez volt az első alkalom, hogy ez az esemény nem Nyugat-Európában került megrendezésre. A konferencián 33 országból 152​-en vett​ek​ részt. 

 

 

A termodinamika a fizika és a műszaki tudományok szinte minden területét érinti és ennek a sorozatnak kimondottan célja is az egymástól távol eső területek módszereit és fogalmait közelebb hozni egymáshoz. Ennek megfelelően a délelőtti mini szimpóziumokon nyolc kiválasztott témakörrel lehetett megismerkedni a szakértők és a kevésbé szakértők számára is érdekes módon. Így a résztvevők többek között a nemadditív termodinamika, a kvantum-termodinamika, sőt a bio-termodinamika és a műszaki termodinamika aktuális és fontos problémáiról hallhattak a témakör meghívott specialistáitól.

A meghívott előadók témáinak kibővített absztraktjai a konferencia honlapján olvashatóak.  

A távoli tudományterületek megértését -- a közös termodinamikai elveken felül – megkönnyítette, hogy a meghívott előadók rövid előadásai​t egy hosszabb plenáris kérdés- és vitafórum követte, ahol az előadók álláspontjait egymással is lehetett ütköztetni.

 

JETC 2017

Szemébe nézve a Tsallis-entrópiának

IIntézetünket nemadditív és kvantum-termodinamika témakörökben Biró Tamás illetve Diósi Lajos képviselte.

A konferencián került sor az Ilya Prigogine díj átadásra, amelyet az elmúlt két évben megvédett PhD dolgozattal lehet elnyerni. Az idei győztes 25 pályázóból Øivind Wilhelmsen volt a trondheimi Norvég Tudomány és Műszaki Egyetemről.