Dátum

A kvantummechanikától a kvantumtechnológiáig - Domokos Péter

Helyszín: MTA Székház, Díszterem,1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.

Időpont: 2018. november 07. 18.00-19.30 óra között


Előadás a Magyar Tudomány Ünnepén az MTA Székházban

Szeretettel várunk mindenkit Domokos Péter kvantumfizikáról és a kvantumtechnológiáról szóló előadására az MTA Székházba!

A kvantummechanika törvényein alapuló technológiák forradalmian új megoldásokat hoznak a méréstechnikában, az informatikában és a kommunikációban. Az előző évszázadban az emberiség felfedezte és elsajátította az anyagi világot az atomi méretskálán uraló kvantummechanikát.

Domokos Péter előadásában a következő lépésekről beszél.

Most és az előttünk álló években a kutatások keresik a kvantummechanikában rejlő technológiai lehetőségeket az olyan különböző alkalmazásokhoz, mint például

- a biztonságos adatátvitel;
- az érzékelési pontosság elvi végső határán működő szenzorok, vagy
- a fundamentálisan új számítási paradigmák.

A globális technológiaipar óriáscégei felismerték a kvantummechanikában rejlő potenciált. Az előadásban Domokos Péter áttekinti a fő tudományos fejlesztési irányokat, és kitér arra is, hogy a hazai kiválósági központok milyen területeken tudnak hatékonyan bekapcsolódni a kvantumtechnológiai innovációba.

Domokos Péter:

Fizikus, akadémikus, az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont Szilárdtestfizikai és Optikai Intézetének igazgatóhelyettese teljes kutatói pályáját a kvantummechanika megértésének, a kvantumos részecskék manipulálására szolgáló módszereknek szentelte. Huszonöt évvel ezelőtt, még doktoranduszként az elsők között kezdett kvantuminformatikai műveletek megvalósításával foglalkozni. 2011-ben megalakította a Kvantummérés Lendület-kutatócsoportot, amellyel azóta is a „megszelídített” atomok és fotonok kölcsönhatásait, a belőlük kontrolláltan felépíthető összetett rendszereket és azok alkalmazásait kutatja.

Az esemény honlapja:
https://mta.hu/mtu_esemenynaptar/2018-11-07-a-kvantummechanikatol-a-kvantumtechnologiaig-2391