Idén március végén már 15. alkalommal adtunk helyet a két napos Nemzetközi Részecskefizika Diákműhelynek. Az ország különböző részéről – Budapest és környéke mellett Kőszegről, Dombóvárról, Kecskemétről és Szegedről is –  érkeztek a felkészült diákok, akik tudásukat már az előadások ideje alatt megvillantották, az előadók nagy örömére.

A tanulók kezdetnek mindkét délelőtt a részecskefizika alapjairól, illetve a részecskék vizsgálatára használt detektorokról (beleértve az intézetben történő detektorfejlesztéseket) hallgattak előadásokat. Majd lehetőséget kaptak, hogy elsajátítsák a délutáni mérésekhez való tudás alapjait. Mielőtt azonban belevágtak volna a legizgalmasabb feladatba, a szervezők hagyták leülepedni a sok információt és az ebéd keretein belül kötetlenül beszélgethettek az előadókkal és más kutatókkal.

 

a


Az intézet Van de Graaff gyorsítójának meglátogatása után következhetett a várva várt kiértékelés. A diákok a CERN CMS kísérlete által felvett adatokban kerestek különböző egzotikus részecskéket. Mindenki találhatott W- és Z-bozonokat, az igazán szerencsések még a Higgs-bozonnal is találkozhattak. (Fontosságukat mutatja, hogy ezen részecskék elméleti előrejelzéséért Nobel-díjakat osztottak.) 
 

b


A napot egy nemzetközi videokonferencia zárta, ahol a diákoknak lehetőségük volt lyoni, szófiai, genovai és bécsi társaikkal megtárgyalni a kapott eredményeket. A beszélgetést a CERN-ből két, ott dolgozó kutató moderálta. A második napon ATOMKI-s, jelenleg a CERN-ben dolgozó kollégák tartottak izgalmas, videós virtuális sétát a CMS detektornál.

A Részecskefizikai Diákműhely oldala:  http://www.rmki.kfki.hu/~jancso/Reszecskefizikai_Diakmuhely_Wigner_FK/

A diákműhely nemzetközi  honlapja: https://www.physicsmasterclasses.org/

Ezúton is köszönjük a résztvevő Wigneres kollégáknak a közreműködést.