Az MTA Wigner FK és az MTA SZTAKI közös szimpóziumot tartott az MTA Cloud szolgáltatásról az Akadémia Székházában február 17-én. A mostani rendezvény célja az volt, hogy a tovább népszerűsítse a kutató közösség számára az MTA Cloud szolgáltatást, illetve bemutassa az azt már sikeresen használó projekteket, kiemelten koncentrálva az élettudományi kutatásokra.

Az MTA Cloud azért jött létre, hogy a kutatók számára könnyebben, gyorsabban és biztonságosabban biztosítsa azokat a számítási és tárolási kapacitásokat, amelyek egy-egy kutatási projekt megvalósításához szükségesek. Az MTA Cloud kísérleti verziója 2016. június 1-jén került átadásra az MTA kutatóknak, a teljeskörű IaaS szolgáltatásokat nyújtó végső verzió pedig 2016. október 1-től elérhető.

A február 17-ei programot Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke nyitotta meg, majd Lévai Péter, az MTA Wigner FK főigazgatójának rövid bevezetője után a projekt vezetője, Pető Gábor számolt be a projekt eddigi alakulásáról, további céljairól, majd az MTA SZTAKI részéről Kacsuk Péter, a projekt műszaki vezetője beszélt.  A rendezvény ezúttal elsősorban az élettudományok területén dolgozó kutatókat célozta meg, így a következő blokkban olyan előadások hangzottak el, amelyekben már futó, és a felhő-szolgáltatást sikeresen használó projektek mutatkoztak be, elsősorban biológia és orvosi témákban. A rendezvény harmadik részében a CERN-ből érkezett két vendég, Jean-Marie Le Goff és Agócs Ádám tartott előadást a Big Data és adatvizualizáció témakörben, valamint ebben a blokkban kapott kiemelt helyet a felhő-szolgáltatás alkalmazása az agykutatási projektek területén témaköre is, melyről Agócs Ádám, és Telcs András adott elő.

A rendezvényt egy szendvicsebéd zárta, amelyen a résztvevőknek lehetőségük volt személyesen is kérdezni az előadóktól. Pető Gábor a projekt vezetője előadásában kiemelte, hogy a jövőben is terveznek további előadásokat és képzéseket, hogy újabb kutatási projekteket is motiváljanak az MTA Clous szolgáltatás használatára.  Az MTA Cloud-ról további információk az alábbi oldalon érhetőek el: https://cloud.mta.hu/

 

Lovász László előadása

Lovász László megnyitója