Neutronspektroszkópiai Osztály

neutron spectroscopy
Osztályvezető
Füzi János

A neutronszórás hatékony eszköz a szilárd anyagok, folyadékok, lágy anyagok, biológiai tárgyak stb. - általánosságban kondenzált anyagok - mikroszkópikus tulajdonságainak vizsgálatában éppúgy, mint a tömb anyagok szondázásánál anyagvizsgálatok során és mérnöki tanulmányoknál. A neutronsugár kísérletekben rugalmas és rugalmatlan szóródási jelenségek felhasználásával mikro- és mezoszkópikus szerkezeti tulajdonságokat, valamint kondenzált anyagok kölcsönhatási viselkedéseit lehet vizsgálni nagy pontossággal.

A Budapest Kutatóreaktor neutronsugár vonalai alapvetően neutronszóródási vizsgálatok végzésére szolgálnak. A BKR egy teljeskörű rekonstrukciója és 10 MW energiára bővítése után a rendszeres működés 1993-ban kezdődött. Amikor a reaktort reaktiválták, megalakult a Budapest Neutron Központ három, a KFKI-telephelyen levő intézet neutron-kutatás alapú laboratóriumainak egyesületeként. A BNC tevékenységének fő területe a kondenzált anyagok kutatása.

Csoportunk kutatási tevékenysége a négy berendezésünkön végzett neutronszórási vizsgálatokon, továbbá a külföldi létesítményekben végzett kísérleteken alapul. A berendezéseinkhez való külső hozzáférést a kutatási infrastruktúrák szabályai határozzák meg, és az egyes készülékekért felelős személyekkel kapcsolatba lépve lehet megbeszélni.