Érdi Péter: RANKING. The Unwritten Rules of The Social Game We All Play

Tisztelt Wigneres Kollégák!

A Physical Review Letters-ben megjelenő cikk -Donkó Zoltán (Wigner_SZFI) társszerzővel- egy alapvető plazmafizikai transzportprobléma újragondolása. 

2019. július 1-től Dr. Czitrovszky Aladár, a Wigner FK SZFI igazgatójának helyét Dr. Domokos Péter vette át. Az SZFI igazgató helyettese: Dr. Dombi Péter lett.

Szomorú szívvel tudatjuk, hogy volt könyvtáros kolléganőnk, Veszeli Cecília életének 79. évében, 2019. június 5-én elhunyt.

Cila 1964. márciusában lett a KFKI munkatársa, a Könyvtárban 1968-tól 2009-ig dolgozott. A 70-es, 80-as években számítógépes témafigyeléssel, majd kölcsönzéssel és katalogizálással foglalkozott.

Segítőkész, szókimondó ember volt, felejthetetlen kacagásával, különleges egyéniségével színesítette a Könyvtár életét.

Kívánsága szerint hamvait szűk családi körben helyezik örök nyugalomra.

Nyugodjék békében!

Az Egyesült Királyságban egyetemi tanulmányokat folytató magyar hallgatók hazai nyári gyakorlatának támogatása (UK_GYAK).

Dósa Melinda 2019. június 27-én summa cum laude védte meg doktoriját.

Cím: Hosszútávú visszatérő jelenségek a napszél mágneses terében
Doktori iskola: ELTE Fizika Doktori Iskola - Részecskefizika és Csillagászat program.
Témavezető: Szegő Károly
Konzulens: Erdős Géza
Házi bírálók: Márkusné Dr. Bebesi Zsófia, Dr. Facskó Gábor
Bírálók: Dr. Ludmány András, Forgácsné Dr. Dajka Emese

Ezúton is gratulálunk!

Bencze Gyula, az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont Részecske és Magfizikai Intézetének professzor emeritusa, a fizikai tudományok doktora és tudományos tanácsadó, 83 éves korában elhunyt. 

Május 31-én került kiosztásra az Ericsson-díj, amit az Ericsson Magyarország 8 kiváló pedagógusnak ítél oda - az elmúlt 20 év során 218 tanító, matematika- vagy fizikatanár kapta meg az Ericsson-díjat. Két kategóriában hirdetnek eredményt tantárgyanként, az "Ericsson a matematika és fizika népszerűsítéséért" és az "Ericsson a matematika és fizika tehetségeinek gondozásáért" kategóriában. Ez utóbbi kategóriában idén Dr. Oláh Éva Mária is díjat kapott, aki szorosan együttműködik intézetünkkel is a jövő fizikusainak nevelésében.

Május 21-én hivatalosan is átadásra került az 1-es épület tetőtere. 

A megnyitón Czitrovszky Aladár által betekintést nyerhettünk a felújítás lépéseibe. A 340 m2-en 6 szoba, tárgyaló, közösségi tér, vendégszoba, konyha és mosdók kerültek kialakításra.

Elhunyt Michelfeit Károly (Öcsi Bácsi)

Szomorúan tudatjuk, hogy volt kollégánk - Michelfeit Károly (Öcsi Bácsi) hosszú betegség után 82. évében elhunyt.

Szomorú szívvel értesítem a Wigner FK kollégáit, hogy Rubin György, az RMI Nagyenergiás Fizikai Osztály volt főmunkatársa, az adatgyüjtő rendszerek, detektorkiolvasó elektronikák nemzetközileg is jól ismert szakértője, életének 75. évében, 2019. március 29-én, türelemmel viselt rövid betegeskedés után elhunyt.

Búcsúztatójáról és temetéséről később tudunk hírt adni.

Kedves Gyuri! Nyugodjál békében.

                          Lévai Péter, mint RMI igazgató

Rátkai László sikeres védése

Phase-field modeling of spiral eutectic dendrites (Spirális eutektikus dendritek fázismező modellezése)
PhD házivédése: 2018. 03. 13. Wigner FK
A védés napja: 2019. 03. 25.

Témavezető: Pusztai Tamás (MTA Wigner FK SZFI, Kísérleti Szilárdtestfizikai Osztály, Szerkezetkutató Laboratórium, Számítógépes Anyagtudomány Csoport)
Doktori iskola: ELTE TTK Fizika Doktori Iskola - Anyagtudomány és Szilárdtestfizika program
Házi bírálók: Iglói Ferenc (Wigner FK, SZFI), Lagzi István László (BME TTK, Fizika Tanszék)

SZV

Szalay Viktor, 1956-2019

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy kedves kollégánk, Szalay Viktor egy váratlan betegséget követően életének 63. évében, 2019. március 12-én elhunyt. Szalay Viktor a fizikai tudomány doktora, a Wigner FK SZFI Kvantumoptikai és Kvantuminformatikai Osztály tudományos tanácsadója volt. Emlékét megőrizzük.

2018-ban először rendezett az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont Kutató Diáktábort  június 18-23. között. A táborban résztvevő fiatalok párossával vettek részt egy-egy kutatóműhely munkájában, konkrét feladatokat megoldva, amelyről az utolsó napon kiselőadás formájában számoltak be.

 

 

A European Physical Journal C (EPJ C)​ vezetése (Steering Committee) kiváló bíráló (distinquished referee) címmel tüntette ki kollégánkat, Csörgő Tamást.

Az indoklásban kiemelték kollégánk kivételes hozzájárulását is az újság magas színvonalának fenntartásához​.

.Az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont munkatársa, Nemes ​Frigyes 2017-ben elnyerte a TOTEM kísérlet tudományos vezetője, Simone Giani professzor úr által adományozott TOTEM Performance Prize-t, melyre a TOTEM Collaboration Board elnöke, Angelo Scribano professzor úr terjesztette fel.

Nemes ​Frigyes a wigneres TOTEM csoport oszlopos tagja, a CERN LHC TOTEM kísérletben, a CERN-ben dolgozik, mint CERN finanszírozott Project Associate, feladata a TOTEM és a CMS-TOTEM közös PPS kísérletben az LHC optika rekalibrálása valamint két cikk előkészítése volt​.

Hosszan tartó betegség után 2017. október 20-án elhunyt Szépfalusy Péterné Menyhárd Nóra, az Elméleti Szilárdtestfizikai Osztály egykori tudományos tanácsadója. Nóra az ELTE-n készült a fizikusi pályára, ahol Marx György vezetése mellett készítette diplomamunkáját. Ekkor a magfizika érdekelte, s egy rövid kitérő után, ugyanis diplomájának megszerzése után először a KFKI-ba kerülve az intézet könyvtárába kapott beosztást, újra a gyenge kölcsönhatásokkal és neutrínófizikával foglalkozott.

Idén is  megrendezik a Zimányi School-t. A Zimányi-School17'-et december 4-8. között tartják Budapesten.A rendezvényen, amit az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpontban és az ELTE-n fognak tartani, a nagyenergiás nehézion fizika 2017-es eredményeiről fognak beszámolni a kutatók.

További információk elérhetőek a  rendezvény honlapján:

http://zimanyischool.kfki.hu/17/

 

írta: Oláh-Gál Róbert és Csörgő Tamás

Idén is megrendezték a Bolyai-Gauss-Lobacsevszkij konferenciát Gyöngyösön. Az egyik legérdekesebb előadás a Semmelweis-reflexről szólt, melyet a gyöngyösi BGL 2017 konferencia elnöke, Csörgő Tamás fizikus, az Európai Akadémia tagja, az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont főmunkatársa tartott.