terem

A tudományos és a gazdasági szférát kötötte össze  az „AIME18 - Academy-Industry Matching Event”, melyet az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont rendezett meg Budapesten 2018. október 29-30-án.

A rendezvény fórumot teremtett a kutatók és a gazdasági szféra szakemberei számára, így a résztvevőknek lehetőségük volt az elképzeléseik és alkalmazásaik ismertetésére, együttműködések jöhettek létre, és mozdulhattak előre a rohamosan fejlődő gépi tanulás,  és a vizuális adat analízis, illetve az ezekkel rokon területeken. 

Az Academy-Industry Matching Event (AIME) workshop és konferencia sorozatot a CERN High Energy Physics Technology Transfer (HepTech) szervezet kezdeményezte, és számos ipar-kutatás együttműködés jött már létre eddig is a hatására. 

Ezen budapesti esemény apropója volt, hogy a mesterséges intelligencia és gépi tanulás kibontakozó forradalma új tematikai irányt jelöl ki. A szervező partnerek pedig nagy tapasztalattal rendelkeznek a mesterséges intelligencia, és a hozzá kapcsolódó területeken, mind kutatási, mind fejlesztési vonatkozásokban. Ezért a szervező partnerek megpróbálják egyesíteni erőfeszítéseiket, hogy  Magyarország nemzetközi szinten is hozzájárulhasson a mesterséges intelligencia kutatásához. 

A másfél napos AIME18 rendezvény nem egyszerűen folytatta a HepTech tradícióját, de meg is újította a most folyó ACCELERATE H2020 bevonásával, amely nemcsak a nagy kutatási infrastruktúrák fenntarthatóságát vizsgálja, de társadalmi-gazdasági hatásukat is. Ezzel párhuzamosan a workshop célja szorosan kapcsolódott a most megalakult Magyar Mesterséges Intelligencia Koalíció tervezett tevékenységéhez is. A 2018. október 29-30-n megrendezett program a magyar mesterséges intelligencia, gépi tanulás és adattudomány színes palettáját mutatta be néhány, a kutatás élvonalába tartózó európai példával kiegészítve.  A jelentős érdeklődést látva a szervezők azt tervezik, hogy a rendezvényt mostantól évente ismétlődően meg fogják szervezni.

 

A Workshop témái voltak: 

-Mesterséges inteligencia

-Komputációs idegtudomány

-Vizuális adatelemzés

-Gépi tanulás

-Komputációs fizika

-Adattudomány

-Felhő technológia

-Komputációs nyelvészet

 

Az esemény Indico oldala itt érhető el:

https://indico.kfki.hu/event/904/