Nemzetközi lehetőség magyar fejlesztők előtt: sikeresen működő

technológia transzfer modellt hoz Magyarországra az Európai Űrügynökség

 

Budapest, 2017. január 12. – Magyarország belépésével új taggal bővül az Európai Űrügynökség (European Space Agency, ESA) technológia transzfer hálózata, amely egész Európában azon dolgozik, hogy az űrtechnológia fejlesztéseit más, nem űripari területeken, így a mindennapi életben is hasznosíthassuk. A csatlakozással hazánk is részesévé válik a legnagyobb európai űrtevékenységgel foglalkozó szervezet munkájának.

A hazai szerepvállalást a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban működő Magyar Űrkutatási Iroda a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Wigner Fizikai Kutatóközpontjának bevonásával valósítja meg.

 

Dr. Solymár Károly Balázs, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős helyettes államtitkára elmondta: „Az űrtechnológiának olyan, hétköznapi problémákra kell választ adnia, amelyekkel itt, a Földön találkozunk. Az ország biztonsága, az ipari termelés hatékonyságának növelése az elsődleges feladat, az űripar mindehhez csak eszköz. A hazai vállalkozások számára most lehetőség nyílik arra, hogy csúcstechnológiát képviselő fejlesztéseiket – itthon és külföldön – e célok szolgálatába állíthassák.”

A programhoz való csatlakozás jótékonyan hat a gazdasági szereplőkre és a mindennapokra, hiszen az együttműködések olyan dinamikusan fejlődő területeket is érintenek, mint a műholdas navigáció, a távközlés, a meteorológia, a gyógyászat vagy a környezetvédelem.

A technológia transzfer hálózat olyan szakértőkből áll, akik tudásukkal, kapcsolatrendszerükkel és szakértő csapatukkal segítik a nemzetközi tapasztalatcserét, emellett olyan új fejlesztéseket is felkutatnak, melyek során a cégek az űriparból átvett csúcstechnológiát alkalmazzák. A nemzeti technológiai transzfer pontot az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpontban nyitják meg.

Lévai Péter, a Kutatóközpont főigazgatója hangsúlyozta, hogy az „ESA döntését az alapozta meg, hogy a Wigner FK kutatói évtizedek óta sikeresen vesznek részt különböző űrprogramokban a Magyar Űrkutatási Iroda támogatásával, így széles körű tapasztalattal rendelkeznek az űrtechnológia egyes területein. Párhuzamosan a kutatóközpont innovációs tevékenysége jelentős mértékben megerősödött az utóbbi években, s így kellő tapasztalattal rendelkező szakemberek segíthetik a technológia transzfer során fellépő problémák megoldását”.

Az első körben hároméves együttműködés célja, hogy szakértőink minél több olyan kezdeményezést és induló projektet kutassanak fel és támogassanak - akár anyagilag is -, melyek használni tudják az űrkutatási eredményeket. Ezzel igyekszik a hálózat elősegíteni a magyar vállalkozók nemzetközi piacra jutását, valamint hozzájárulni az ország gazdasági fejlődéséhez, üzleti eredményeik erősítéséhez, munkahelyteremtéshez és új vállalkozások elindításához.

Az ESA nemzetközi technológia transzfer programjának főbb elemei a következők:

  • szabadalommal védett űrtechnológiai fejlesztésekhez való hozzáférés biztosítása,
  • a 16 európai országban, köztük a már Magyarországon is működő hálózat üzemeltetése: űrtechnológiai információk, különleges anyagok, tudás- és szolgáltatás közvetítése és felhasználása ipari célra,
  • start-up cégek támogatása,
  • befektetési lehetőségek megteremtése.

Aude de Clercq, az ESA Technológia Transzfer Program Iroda képviselője elmondta, hogy az ESA egy kipróbált és sikeres modellt hoz hazánkba. „Ez a program Magyarországot hozzásegíti az űrszektoron belüli és azon kívüli nemzetközi együttműködéshez, új üzleti lehetőségeket teremt, összeköti az országot és mindkét iparágat más ESA tagországok tudástárházával, egyúttal erősíti a magyar innovációs és technológiai transzfer kapacitást." – emelte ki az ESA képviselője.

A program sikerét számos nemzetközi eredmény bizonyítja: egy francia vállalkozás például már több mint 15 francia és külföldi egészségügyi intézménynek értékesítette azt az ultrahangos távgyógyászati megoldását, amit eredetileg a Föld körül keringő űrhajósok vizsgálatára dolgoztak ki, így akár várandós anyáknak vagy más pácienseknek sem kell több száz kilométert utazniuk a szakorvoshoz.

Sajtótájékoztató 1 Sajtótájékoztató 2 Sajtótájékoztató 3

 

Sajtótájékoztató Sajtótájékoztató Sajtótájékoztató

 

Fotó: Szigeti Tamás(1-3. kép) és Diósi Imre (4-6. kép), további képek: www.flickr.com/photos/mtasajto