Zimányi csoport

A Velencében megrendezett 2018 Quark Matter konferencián az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont nevében átadásra került a Zimányi Medál.

Zimányi Medáll

 

A Zimányi Medált a Wigner Fizikai Kutatóközpont jogelődje, a KFKI Részecske- és Magfizikai Kutatóintézet 2011 tavaszán alapította azzal a céllal, hogy emléket állítson az RMKI volt emeritus professzorának, az MTA rendes tagjának, a nagyenergiás elméleti magfizika és a kvark-gluon plazma nemzetközi hírű kutatójának, Zimányi Józsefnek. Az alapítók célja a professzor tudományos hatásának és hagyatékának megőrzése, valamint személyét példaként álíítsa a fiatal fizikus nemzedékek elé. Az érem odaítélésével egy-egy alkalommal olyan 40 évnél fiatalabb elméleti fizikus kitüntetésére kerül sor, aki jelentős nemzetközi visszhangot és elismerést kiváltó eredményeket ért el az elméleti nagyenergiás magfizikában. A Medál odaítéléséről egy nemzetközi bizottság dönt, amelyet Gyulassy Miklós, a Columbia Egyetem (New York) professzora, az MTA külső tagja, az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont tudományos tanácsadója vezet.

Az éremmel együtt a díjazottnak egy, a Zimányi József Fizikus Alapítvány által adományozott pénzdíj is átadásra került. A „Zimányi Medal on Nuclear Theory” érmet Varga Imre szobrászművész készítette.

 

Oklevél

 

Hannah Petersen

 

A medált 2018-ban Hannah Petersen nyerte el, akinek ezúton is gratulálunk!

 

Hannah Petersen