2019. április 1-én indul a gravitációs hullámok keresésének 3. egyéves mérési időszaka (O3) - kaptuk a hírt a  nemzetközi adatkiértékelésben részt vevő MTA Wigner Gravitációfizikai Kutatócsoport  vezetőjétől, Vasúth Mátyástól. A sajtóközlemény magyar nyelven is elérhető lesz a http://www.virgo-gw.eu/ oldalon. 

Az O3 során az eddigi legérzékenyebb gravitációhullám-obszervatóriumként az európai Virgo detektor, (az Európai Gravitációs Obszervatórium területén Olaszországban), valamint a LIGO iker detektorai (melyek Washington és Louisiana államban helyezkednek el) kezdik meg az adatok gyűjtését.  

A világ legérzékenyebb gravitációshullám-detektorai, az Egyesült Államokban található Laser Interferometer Gravitational-wave Observatory (röviden LIGO) két interferométere 2015. őszén jelezték két távoli, összeolvadó fekete lyuk gravitációshullám-jelét. Az észlelésre az első LIGO detektorok nagyszabású továbbfejlesztését követően, az ún. Advanced LIGO program keretében került sor. A felfedezésből a magyar szakemberek is kivették a részüket. Munkájuk eredményeként és elismeréseként, a felfedezést közlő szakcikk mintegy 1000 szerzője között kilenc magyar kutató is társszerzőséget kapott. Az azóta bejelentett észlelések magyarul is követhetőek: http://ligo.elte.hu/about.php , https://www.ligo.org/news.php

Az új egyéves időszak alatt a LIGO–Virgo kollaboráció folyamatosan gyűjti a tudományos adatokat, és a három detektor egy globális obszervatóriumként működik együtt. A második (O2) megfigyelés időszakhoz viszonyítva a Virgo érzékenysége duplájára nőtt, ami a megfigyelhető Univerzum térfogatának 8-szoros növekedését jelenti”, mondja Alessio Rocchi, az INFN kutatója, a Virgo detektor üzembe helyezésének koordinátora. 

Az O3 megfigyelési időszak várhatóan jelentős tudományos eredményekkel szolgál majd és új forrásokból származó újfajta jelek, mint például fekete lyukakból és neutroncsillagokból álló vegyes kettőscsillagok összeütközésének megfigyelése is várható. A fekete lyukak összeolvadásából származó észlelések várhatóan nagyon gyakoriak lesznek, akár hetente egy ilyen jel is előfordulhat. Távolabbi célként az O3 hosszú ideig tartó gravitációshullám-jelek megfigyelését is célozza, amelyeket például olyan neutroncsillagok forgása kelt, melyek a forgástengelyükhöz képest nem szimmetrikusak. A kutatók több neutroncsillag összeütközés megfigyelésére is számítanak. 

A mellékelt képen a Virgo interferométer hat detektortükörének egyike hátulról látható. A tükör bevonata visszaveri a Virgo lézerének infravörös fényét, de átlátszó a látható tartományban. Egy kutató éppen kioldja a biztonsági rögzítéseket, melyeket a beszerelés alatt használtak. A 42 kg-os tükör négy vékony, olvasztott szilícium-dioxid („üveg”) szállal van felfüggesztve, melyeket a tükör széléhez rögzítettek.

h m

Forrás: EGO/Virgo Collaboration/Perciballi