Eötvös Loránd (1848-1919) fizikus, geofizikus és a felsőoktatás megújítója halálának 100. évfordulója alkalmából 2019-ben Eötvös emlékévet hirdetett a hazai szervezeteket összefogó Eötvös 100 Koordinációs Testület. Eötvös Loránd halálának 100. évfordulója bekerült az az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetével, az UNESCO-val közösen ünnepelt évfordulók közé.  

Az eseményekről a rendezvénysorozat honlapján: https://eotvos100.hu  lehet tájékozódni.

ee


Tablókiállítás Eötvös Loránd emlékére
Forrás: mta.hu/Szigeti Tamás

Az Eötvös-inga feltalálója Einstein méltatása szerint a fizika egyik fejedelme, hiszen az ő tudományos munkássága hozzájárult a relativitáselmélet bizonyításához is. Az Eötvös-inga halála után vált rendkívül népszerűvé. Segítségével fedezték fel az amerikai kőolajmezők nagy részét, hasonló céllal terjedt el a használata Indiában és Kínában is.

Világviszonylatban hozzávetőlegesen 50 kiváló kutatót kértek fel arra, hogy legyenek az Eötvös 100 bizottság tiszteletbeli tagjai, és a maguk területén népszerűsítsék munkásságát.

Nagyjából 30-35 közreműködő szervezet készül az emlékévre. Április 8-án Budapesten az Akadémia székházában, halála évfordulóján lesz egy ünnepség külföldi résztvevőkkel két miniszter és Áder János államfő védnökségével.

A januári nyitó akadémiai emlékülésről a tudósítás itt található.