Új felhasználók regisztrációja

1. Felhasználói azonosító igénylése
2. Fióktípusok és érvényességi idejük
3. Mire használhatja a teljes körű fiókját?
4. Fiók letiltását/törlését előidéző események, fiók helyreállítása
5. Intézeti szolgáltatások elérése

1. Felhasználói azonosító igénylése

A Számítógép Hálózati Központ a napi 24 órában üzemeltetett szerverein felhasználói azonosítót és diszkhelyet biztosít a jogosult igénylők számára (account). A felhasználó az alábbi leírásban szereplő felhasználási feltételeket a fiók jelszavának beállításakor, illetve az első használat által automatikusan elfogadja. Az egyes kiszolgálók a kutatóközpontok számára:

MTA Wigner FK lxserv.wigner.mta.hu
Vendég lxserv.kfki.hu


Jogosult igénylő lehet a csillebérci telephely akadémiai kutatóintézeteinek bármely munkatársa. Az igénylőnek be kel tartani az MTA Wigner FK Informatikai Biztonsági Szabályzatát, az NIIF Program Felhasználói Szabályzatát (AUP), és tiszteletben kell tartnai a Magyar Netikett honlap ajánlásait. A felhasználó jogosultsága a munkahelyről való kilépés esetén megszűnik.

Felhasználói azonosítót az igénylő közvetlen felettese vagy kutatóközpontja számítástechnikai felelőse által az SzHK adminisztrátori email címére küldött levélben lehet igényelni:

MTA Wigner FK admin@wigner.mta.hu
Vendég admin@kfki.hu


Az emailben meg kell adni:

  • a munkatárs nevét
  • munkahelyét
  • épület és szobaszámot, valamint a telefonszámát
  • a kért felhasználói azonosítóját
  • csak levelezésre kívánja-e használni az accountot

A felhasználói azonosítónak (username) egyedinek kell lenni, és hossza maximum 8 karakter lehet. Általában a vezetéknév használatos, amelytől az ütközések elkerülése érdekében el lehet térni.

A jelszót az SzHK munkatársai az új felhasználóval telefonon keresztül beszélik meg és állítják be. Jelszót emailben nem küldünk el és emailben kapott jelszót nem állítunk be.

A jelszónak legalább 8 karakter hosszúnak kell lenni. A rendszer jelszóként nem fogad el értelmes magyar vagy angol szót és nem tartalmazhatja sem az azonosítóját, sem a felhasználó rendes nevét. A karaktersorozatnak legalább három eltérő karakter osztályból kell állni: kis és nagybetű, szám vagy egyéb jel kombinációi. Egy jelszó 365 napig érvényes. A 355. naptól kezdve a rendszer 10 napon keresztül a jelszó lejáratára figyelmeztető e-mailt küld a felhasználónak.

A jelszót a felhasználó a megfelelő szerverre bejelentkezve a 'passwd' parancs kiadásával saját maga bármikor megváltoztathatja.

Az SzHK munkatársaitól a 392-2222/1342 telefonszámon kérhető új jelszó.

A jelszót illetéktelen személynek továbbadni tilos! A jelszó továbbadása az account megszüntetését vonhatja maga után. Jelszótovábbadásból származó betörés esetén a jelszót továbbadó felhasználót fegyelmi eljárás terhelheti.

2. Fióktípusok és érvényességi idejük

Fióktípus Jelszó érvényessége
Normál fiók a létrehozástól, jelszó beállításától számítva egy évig érvényes a fiók jelszava. Lejárat előtt 10 nappal, minden nap figyelmeztető üzeneteteket kap.
Csak levelezésre használható fiók (mail_only) a fiók jelszava nem jár le.
Kerberos azonosító (kerberos_only) a létrehozástól, jelszó beállításától számítva egy évig érvényes a fiók jelszava. Lejárat előtt 10 nappal, minden nap figyelmeztető üzeneteteket kap.
Csoportfiók (group_only) egy csoport accountot több felhasználó közösen használhat, mindegyikük a saját azonosítóján és jelszaván keresztül.
Csak levelezésre használható csoportfiók (mail_group) egy csoport accountot több felhasználó közösen használhat, mindegyikük a saját azonosítóján és jelszaván keresztül. A normál csoportfiókkal ellentétben ez a fióktípus csak levelezés használatára jogosít fel több személyt. A levelezést mindenki a saját azonosítóján és jelszaván keresztül érheti el.


3. Mire használhatja a teljes körű fiókját?

A következő programok/szolgáltatások használhatóak az intézeti szervereken:

Szolgáltatás Parancs/program
levelezés pine, mutt, mailx
fájlkezelő mc
fájlszerkesztő mcedit, vi, nano, joe, emacs, xemacs
karakteres webböngésző links, elinks
helyesí­rás-ellenőrző ispell
dokumentum-előkészítő rendszer tex, latex


A felhasználó a regisztráció alkalmával 2 GB diszkterületet kap a "home" könyvtára számára. A rendelkezésére álló szabad és használt diszkterület nagyságát a 'quota' paraccsal kérdezheti le.

HTML alapú weboldalt helyezhet, illetve egyéb fájlait teheti a webre (www.kfki.hu/~username), a "home" könyvtárán belül, ha létrehozza a public_html könyvtárat (ahol a username a saját felhasználónevét jelöli):

cd ~username/www

mkdir public_html

Ha a wigner.mta.hu/~username hivatkozáson is elérhetővé tenné HTML oldalát vagy fájljait, hozzon létre szimbolikus linket a public_html könyvtárára a következőképpen:

cd ~username/www

ln -s public_html wigner_public_html

A felsorolt szolgáltatásokon felül csoportmunkára is használhatja fiókját. További információ: https://wigner.mta.hu/szhk/csoport-account-hasznalata

Amennyiben a fentiekre nincs szüksége, érdemes lehet megfontolnia a csak levelezésre használatos fiók (mail only) használatát. Ebben az esetben jelszava nem jár le évente, mint a normál fiók esetén, de a fenti szolgáltatásokhoz sem fér hozzá.

4. Fiók letiltását/törlését előidéző események, fiók helyreállítása

  • Minden fiókot 3 hónapos jelszólejárat után automatikusan törlünk, kivéve ha az Ügyintéző rendszerben egyéb megtartási idő van feltüntetve (például kilépés után meg kell tartani a kolléga fiókját).
  • Törölt fiókot a törléstől számított 1 hónapon belül tudunk visszaállítani.
  • Amennyiben a fiókját feltörték, automatikusan letiltjuk a fiókhoz való hozzáférést. A helyreállításhoz szükséges lépéseket kollégáink a 1342-es telefonszámon ismertetik.

5. Intézeti szolgáltatások elérése

A levelező-kliensen keresztüli levélküldés, illetve a vezeték nélküli internetszolgáltatás használatához spamszűrési-jelszó beállítása szükséges, ami a http://spamszures.kfki.hu/ weboldalon tehetõ meg.

E-mail címmel és érvényes spamszűrési-jelszóval igénybevehető szolgáltatások:

További leírások, szolgáltatások: